O ώμος του αρσιβαρίστα ή του body builder είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο στην πρόσθια-άνω επιφάνεια του ώμου που προκαλείται από τη φθορά και την απορρόφηση του εξωτερικού άκρου της κλείδας.
Είναι μία τυπική κάκωση λόγω υπέρχρησης και υπερβολικής επιβάρυνσης της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης, κατά την οποία προκαλούνται μικροκατάγματα στο περιφερικό κομμάτι της κλείδας που μπορούν να οδηγήσουν σε οστεόλυση ή απορρόφηση του οστού.
Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ώμος του αρσιβαρίστα ή του body builder διότι συνήθως είναι η επαναλαμβανόμενη άρση βάρους η οποία την προκαλεί.

ώμος του αρσιβαρίστα

ώμος του αρσιβαρίστα

Δεν αφορά όμως μόνο αυτές τις κατηγορίες αθλητών, καθώς ο ώμος του αρσιβαρίστα μπορεί να εμφανιστεί και σε χειρωνακτικά επαγγέλματα, σε αθλητές του χάντμπολ ή του baseball . Η επιστημονική ονομασία της πάθησης είναι οστεόλυση του περιφερικού άκρου της κλείδας – distal clavicular osteolysis(DCO).

Ποια είναι τα αίτια

Οι επαναλαμβανόμενες κακώσεις εξαιτίας της άρσης βάρους προκαλούν μικροκατάγματα στο εξωτερικό άκρο της κλείδας. Η επιβάρυνση στην ακρωμιοκλειδική άρθρωση είναι ιδιαίτερα μεγάλη κατά τις ασκήσεις, στις οποίες οι αγκώνες βρίσκονται πίσω ή κάτω από το επίπεδο του στήθους, οπότε ο ώμος βρίσκεται σε θέση υπερβολικής έκτασης.
Κατόπιν, επειδή συχνά δεν υπάρχει αρκετό διάστημα μέχρι την επόμενη προπόνηση, το οστό δεν προλαβαίνει να αντιμετωπίσει την επιβάρυνση που έχει δεχτεί και ξεκινά η απορρόφησή του, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνου και τη μείωση της δύναμης.

πόνος στον ώμο

πόνος στον ώμο

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και ένα οξύ τραύμα στην περιοχή. Στην πλειονότητα όμως των  περιπτώσεων πρόκειται για ένα σύνδρομο υπέρχρησης που οδηγεί στην οστεόλυση του περιφερικού άκρου της κλείδας.

Ποια είναι τα συμπτώματα

βάρη και πόνος στον ώμο

Βάρη και πόνος στον ώμο

Υπάρχει ένας συνεχής αλλά όχι ιδιαίτερα οξύς πόνος στην πρόσθια και άνω επιφάνεια του ώμου. Η πίεση ακριβώς πάνω στην ακρωμιοκλειδική άρθρωση προκαλεί επίσης πόνο.

Για του αρσιβαρίστες ή τους body builders ο πόνος στον ώμο είναι χειρότερος το βράδυ συνήθως μετά από κάποιο αγώνα ή έντονη προπόνηση.
Η κίνηση του χεριού προς την άλλη πλευρά είναι επώδυνη. Ασκήσεις όπως τα push-ups, οι πιέσεις πάγκου, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του στήθους, καθώς και οι ρίψεις προκαλούν έντονη ενόχληση.

Ο ύπνος επίσης πάνω στο χέρι είναι αδύνατος εξαιτίας του πόνου που εμφανίζεται.

Πως γίνεται η διάγνωση

Το ιστορικό και η κλινική εξέταση παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στη διάγνωση του ώμου του αρσιβαρίστα. Συνήθως απαιτείται απλή ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία του ώμου προς επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές

Η πρώτη θεραπευτική επιλογή του ώμου του αρσιβαρίστα είναι η συντηρητική μη χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος. Στα αρχικά στάδια απαιτείται ξεκούραση, αποφυγή της περαιτέρω επιβάρυνσης, φυσιοθεραπεία και ενδεχομένως χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της συντηρητικής αντιμετώπισης του προβλήματος διαδραματίζει η τροποποίηση της επιβάρυνσης της άρθρωσης με κατάλληλη προσαρμογή των ασκήσεων με τη συνεργασία του θεράποντος ιατρού, του φυσιοθεραπευτή και του γυμναστή.

Σε περίπτωση επιμονής ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων απαιτείται η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η επέμβαση είναι ελάχιστα επεμβατική μια και με τη βοήθεια της αρθροσκόπησης διενεργείται εκτομή-αφαίρεση του εξωτερικού άκρου της κλείδας το οποίο έχει υποστεί την οστεόλυση.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από το νοσοκομείο. Μετά την επέμβαση ακολουθεί πρόγραμμα φυσιοθεραπείας, ενδυνάμωσης και σταδιακής επανόδου στις φυσιολογικές δραστηριότητες μέσα σε 3-4 εβδομάδες.