Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μία κατάσταση που προκαλείται από την συγκέντρωση αλάτων ασβεστίου μέσα στη μάζα των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου.

Οι τένοντες αυτοί είναι υπεύθυνοι για την κίνηση και την σταθερότητα του άνω άκρου και του ώμου. Η συγκέντρωση των αλάτων ασβεστίου προκαλεί έντονο πόνο στον ώμο και δυσκολία στην κίνηση του χεριού.

Αν και ο συνδυασμός φαρμάκων και φυσιοθεραπείας σε αρκετές περιπτώσεις είναι αρκετός για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, υπάρχουν ταυτόχρονα περιπτώσεις που απαιτείται η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος με αρθροσκόπηση του ώμου και αφαίρεση των αλάτων.

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν πόνο κατά την περίοδο της συγκέντρωσης των αλάτων ασβεστίου στον ώμο.

Ασβεστοποιός τενοντίτδα

                          Ασβεστοποιός τενοντίτδα ώμου

Ο πόνος εντοπίζεται συνήθως στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου και μπορεί να επεκτείνεται σε όλο το χέρι. Σε αρκετές περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονος να μην ανταποκρίνεται στα συνήθη παυσίπονα και να ξυπνάει τον ασθενή.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της νόσου εκτός από την απαραίτητη κλινική εξέταση, απαιτείται απλή ακτινογραφία του ώμου,

Ακτινογραφία Ασβεστοποιού Τενοντίτδας

Ακτινογραφία Ασβεστοποιού Τενοντίτδας

η οποία μπορεί να αποκαλύψει τα άλατα ασβεστίου. Ο υπέρηχος επίσης, είναι αρκετά βοηθητικός μια και αποκαλύπτει ακόμα και μικρές ασβεστοποιήσεις.

Θεραπευτικές επιλογές

Τα κλασικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε συνδυασμό με φυσιοθεραπεία είναι συνήθως αρκετά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε περίπτωση έντονου πόνου μπορεί να απαιτηθεί ένεση κορτιζόνης για την καταστολή του πόνου και της φλεγμονής.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, οι τένοντες του ώμου παρουσιάζουν έντονη φλεγμονή, ο πόνος είναι διαρκής και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενούς.

Απαιτείται τότε, η χειρουργική αντιμετώπιση (αρθροσκόπηση ώμου) του προβλήματος. Με τη βοήθεια του αρθροσκοπίου εισέρχεται στον ώμο μια μικροσκοπική κάμερα και εντοπίζεται η περιοχή εναπόθεσης των αλάτων ασβεστίου. Τα άλατα ασβεστίου αφαιρούνται κατ΄αυτόν τον τρόπο, με τη μέγιστη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Η επέμβαση διαρκεί 30 λεπτά περίπου και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από το νοσοκομείο.

Συμπέρασμα

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και περιορισμό της κίνησης του άνω άκρου, αν και υπάρχουν ασθενείς στους οποίους απουσιάζουν εντελώς τα συμπτώματα.

Η πλειονότητα των ασθενών αντιμετωπίζεται επιτυχώς με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ένα σύντομο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας. Σε πιο σοβαρές και ανθεκτικές περιπτώσεις ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος με αρθροσκοπική αφαίρεση της ασβεστοποίησης.

Τα άλατα ασβεστίου μπορεί να εξαφανιστούν ακόμα και χωρίς θεραπεία. Δεν συνίσταται όμως η υποτίμηση του προβλήματος και η ανεπαρκής αντιμετώπιση, διότι μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη των τενόντων και δυσκαμψία του  ώμου.