Γράφει ο Πάντος Παναγιώτης, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥΤο σύνδρομο de Quervain ή στενωτική τενοντοελυτρίτιδα de Quervain, είναι μια επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει κάποιους από τους τένοντες που κινούν τον αντίχειρα, προκαλώντας φλεγμονή. Χαρακτηρίζεται από πόνο στην περιοχή του καρπού στην προέκταση του αντίχειρα, όταν προσπαθούμε να στρίψουμε την παλάμη, όταν κάνουμε γροθιά ή όταν προσπαθούμε να κρατήσουμε σφιχτά κάτι στο χέρι μας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια. Η εμφάνιση του συνδρόμου de Quervain μπορεί να σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές (όπως για παράδειγμα στην εγκυμοσύνη), ενώ άλλες φορές μπορεί να σχετίζεται με επαναλαμβανόμενες κινήσεις του αντίχειρα (σύνδρομο υπέρχρησης).
Κάθε δραστηριότητα η οποία απαιτεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και των δαχτύλων, όπως οι δουλειές του σπιτιού, το καθάρισμα του κήπου ή η συγκράτηση ενός μωρού, μπορούν να προκαλέσουν το σύνδρομο de Quervain.
Οι τένοντες μοιάζουν με σκληρά κορδόνια, τα οποία ενώνουν του μύες πάνω στα οστά. Κάθε φορά που χρειάζεται να κρατήσουμε κάτι σφιχτά με τα δάχτυλα ή να μετακινήσουμε υπό αντίσταση τον αντίχειρα, τότε δυο τένοντες ακριβώς στη βάση του αντίχειρα απαιτείται να κινηθούν ομαλά για να επιτευχθεί η κίνηση.
Οι τένοντες αυτοί διέρχονται από ένα στενό τούνελ και καλύπτονται από ένα έλυτρο. Η συνεχόμενη κίνηση αυτών των τενόντων προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή του ελύτρου, προκαλώντας πρήξιμο και πάχυνση, δυσκολεύοντας την κίνησή του.
Το σύνδρομο de Quervain μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη κλινική οντότητα.
Σε κάποιες ήπιες περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν με συντηρητική θεραπεία.
Χρησιμοποιώντας μια μικρή τομή, μήκους περίπου 2 εκ., και προστατεύοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης τους επιφανειακούς νευρικούς κλάδους που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα, ο χειρουργός αποσυμπιέζει τους εν λόγω τένοντες με επιμήκη διατομή του ελύτρου.
Η ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι ταχεία και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις δραστηριότητες του μετά από την αφαίρεση των ραμμάτων, 12 ημέρες μετεγχειρητικά.
Εφόσον η διάγνωση του συνδρόμου γίνει εγκαίρως και η βαρύτητα της φλεγμονής δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη μπορεί η αντιμετώπιση να είναι συντηρητική. Συστήνεται η ακινητοποίηση του αντίχειρα με ειδικό νάρθηκα για μερικές ημέρες, σε συνδυασμό με φυσιοθεραπεία και έγχυση κορτιζόνης.
Το ποσοστό επιτυχίας της χειρουργικής αντιμετώπισης του συνδρόμου de Quervain είναι πάνω από 95%, όταν αυτή γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς άκρας χειρός.
Εικ. 1. Εντόπιση του πόνου στο σύνδρομο de Quervain.
Ο Πάντος Παναγιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10.07.1976. Τον Ιανουάριο του 2013 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα».
Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών & Υπεύθυνος του τμήματος Χειρουργικής Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων της Ορθοπεδικής Κλινικής OSTEON.
Λ.Κηφισίας 153 & Βασ. Σοφίας 4,
151 24
Τηλ.: 210 8020620
Κιν.: 694 2487249
Fax: 210 8020620
Email: pantos@osteon.gr
Web: osteon.gr
Δευτέρα - Τρίτη
09:00 - 14:00 & 15:00 - 21:00
Παρασκευή
17:00 - 21:00
Σάββατο
11:00 - 15:00
Copyright © 2020 | Χειρουργός Ορθοπεδικός Αθήνα, Μαρούσι Πάντος Παναγιώτης | elbowandshoulder.gr | Πολιτική Απορρήτου | Supported by Digital4U