Γράφει ο Πάντος Παναγιώτης, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥΗ ασβεστοποιός τενοντίτιδα αποτελεί μια συχνή πάθηση των ώμων, η οποία προκαλείται από τη συγκέντρωση αλάτων ασβεστίου μέσα στη μάζα των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία τοπικής φλεγμονής των τενόντων. Οι τένοντες αυτοί, είναι υπεύθυνοι για την κίνηση και την σταθερότητα του άνω άκρου και του ώμου και ο συνδυασμός συγκέντρωσης αλάτων ασβεστίου και φλεγμονής δημιουργεί μια εξαιρετικά επίπονη κατάσταση.
Δεν έχει διευκρινιστεί απόλυτα ποια είναι τα αίτια που προκαλούν την ασβεστοποιό τενοντίτιδα. Παρουσιάζεται κατά μέσο όρο σε ηλικίες 30–60 χρονών και εκτιμάται ότι αυτό που την πυροδοτεί είναι οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί που προκαλούν την εκφύλιση του τενοντίου πετάλου. Έχει παρατηρηθεί πως σε άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη η επίμονη αυτή μορφή τενοντίτιδας είναι πιο συχνή.
Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν πόνο κατά την περίοδο της συγκέντρωσης των αλάτων ασβεστίου στον ώμο. Συνήθως τα συμπτώματα είναι οξύς πόνος κατά την κίνηση του χεριού αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι αρκετά έντονος και κατά την ανάπαυση. Ο πόνος εντοπίζεται συνήθως στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου και μπορεί να επεκτείνεται σε όλο το χέρι.
Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο ο πόνος να φεύγει και να έρχεται, δηλαδή να ακολουθεί μια πορεία με εξάρσεις και υφέσεις. Τέλος, ο πόνος μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονος και να μην ανταποκρίνεται στα συνήθη παυσίπονα, σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαία η αρθροσκοπική επέμβαση.
Για τη διάγνωση της νόσου εκτός από την απαραίτητη κλινική εξέταση, απαιτείται και ακτινολογικός έλεγχος, δηλαδή μία απλή ακτινογραφία του ώμου, η οποία μπορεί να αποκαλύψει τα άλατα ασβεστίου. Σημαντικές πληροφορίες μπορούν ακόμα να προσφέρουν ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία καθώς αποκαλύπτουν ακόμα και μικρές ασβεστοποιήσεις.
Ο συνδυασμός των κλασικών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων με φυσιοθεραπεία σε αρκετές περιπτώσεις είναι αρκετός για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις έντονου πόνου μπορεί να απαιτηθεί ένεση κορτιζόνης για την καταστολή του πόνου και της φλεγμονής.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, οι τένοντες του ώμου παρουσιάζουν έντονη φλεγμονή και ο πόνος είναι διαρκής και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενούς. Τότε, απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος με αρθροσκόπηση του ώμου και αφαίρεση των αλάτων. Με τη βοήθεια του αρθροσκοπίου εισέρχεται στον ώμο μια μικροσκοπική κάμερα που με τη βοήθεια της εντοπίζεται η περιοχή εναπόθεσης των αλάτων ασβεστίου. Τα άλατα ασβεστίου, κατ΄αυτόν τον τρόπο, αφαιρούνται με τη μέγιστη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.
Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι μια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας. Η επέμβαση διαρκεί 30 λεπτά περίπου και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από το νοσοκομείο, χωρίς να απαιτείται ακινητοποίηση του χεριού.
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, περιορισμό της κίνησης αλλά ακόμα και ακινητοποίηση του άνω άκρου. Υπάρχουν όμως ασθενείς στους οποίους απουσιάζουν εντελώς τα συμπτώματα.
Σε κάποιες περιπτώσεις τα άλατα ασβεστίου μπορεί να εξαφανιστούν ακόμα και χωρίς θεραπεία μέσα σε ένα χρονικό διάστημα Η πλειονότητα των ασθενών αντιμετωπίζεται επιτυχώς με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ένα σύντομο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας. Σε πιο σοβαρές και ανθεκτικές περιπτώσεις ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος με αρθροσκοπική αφαίρεση της ασβεστοποίησης.
Η υποτίμηση του προβλήματος και η ανεπαρκής αντιμετώπιση, μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη των τενόντων και χρόνια δυσκαμψία του ώμου. Γι’ αυτό επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Παναγιώτη Πάντο για μια εξατομικευμένη διάγνωση, προτείνοντας σας ένα συγκεκριμένο πλάνο θεραπείας, βάσει του σταδίου πάθησης και των συμπτωμάτων σας.
Ο Πάντος Παναγιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10.07.1976. Τον Ιανουάριο του 2013 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα».
Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών & Υπεύθυνος του τμήματος Χειρουργικής Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων της Ορθοπεδικής Κλινικής OSTEON.
Λ.Κηφισίας 153 & Βασ. Σοφίας 4,
151 24
Τηλ.: 210 8020620
Κιν.: 694 2487249
Fax: 210 8020620
Email: pantos@osteon.gr
Web: osteon.gr
Δευτέρα - Τρίτη
09:00 - 14:00 & 15:00 - 21:00
Παρασκευή
17:00 - 21:00
Σάββατο
11:00 - 15:00
Copyright © 2020 | Χειρουργός Ορθοπεδικός Αθήνα, Μαρούσι Πάντος Παναγιώτης | elbowandshoulder.gr | Πολιτική Απορρήτου | Supported by Digital4U