Γράφει ο Πάντος Παναγιώτης, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥΑκρωμιοκλειδική άρθρωση
H ακρωμιοκλειδική άρθρωση βρίσκεται στην πρόσθια και άνω επιφάνεια του ώμου. Σχηματίζεται από το ακρώμιο (άνω και πρόσθιο τμήμα της ωμοπλάτης) και την κλείδα. Η ακρωμιοκλειδική άρθρωση, όπως και οι περισσότερες αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα, περιβάλλεται από τον αρθρικό θύλακο και σταθεροποιείται από συνδέσμους (ακρωμιοκλειδικός και κορακοκλειδικοί). Μεταξύ των δύο οστών της άρθρωσης βρίσκεται ένας ινοχόνδρινος δίσκος που ονομάζεται διάρθριος μηνίσκος.
Ο συχνότερος τρόπος τραυματισμού της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης είναι η πτώση πάνω στον ώμο.
Μηχανισμός κάκωσης ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
Το τραύμα αυτό μπορεί να προκαλέσει είτε μία απλή κάκωση και διάταση των συνδέσμων, είτε να προκαλέσει πλήρη ρήξη αυτών. Αν οι σύνδεσμοι υποστούν πλήρη ρήξη, τότε προκύπτει το εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης κατά το οποίο η κλείδα προβάλει συνήθως προς τα επάνω, ακριβώς κάτω από το δέρμα.
Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
Συνολικά σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Rockwood, υπάρχουν 6 τύποι εξαρθρήματος της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης.
Κατηγοριοποίηση Rockwood
Οι τύποι 1 και 2 χαρακτηρίζονται από τραυματισμό των συνδέσμων, χωρίς όμως ρήξη αυτών και χωρίς παρεκτόπιση της κλείδας. Από τον τύπο 3 μέχρι τον τύπο 6 υπάρχει ρήξη των συνδέσμων και διαφορετικού βαθμού παρεκτόπιση της κλείδας σε σχέση με το ακρώμιο. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί το άκρο της κλείδας να προβάλει ακριβώς κάτω από το δέρμα, κάνοντας ορατή την παραμόρφωση.
Αρχικά με την επισκόπηση παρατηρείται συχνά η χαρακτηριστική προβολή της κλείδας κάτω από το δέρμα. Η ψηλάφηση της περιοχής είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με τον κλασικό ακτινολογικό έλεγχο. Συχνά απαιτείται συγκριτική ακτινογραφία και της υγιούς πλευράς.
εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής
άρθρωσης
Η θεραπεία του εξαρθρήματος της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης εξαρτάται από την βαρύτητα της κάκωσης. Για του τύπους 1 και 2, που θεωρούνται ελαφράς βαρύτητας κακώσεις ενδείκνυται η συντηρητική θεραπεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει , ότι χορηγούνται παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενώ το χέρι τοποθετείται σε μία ανάρτηση. Εφόσον περάσει το στάδιο του έντονου πόνου (5-7 μέρες), ο ασθενής επανέρχεται σταδιακά στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες γίνεται μετά από 3 εβδομάδες.
Για τους τύπους 4-6 έχει απόλυτη ένδειξη η χειρουργική αντιμετώπιση της κάκωσης με τη βοήθεια της αρθροσκόπησης του ώμου (AC TightRope technique). Ο τύπος 3, που αποτελεί και τη συχνότερη μορφή κάκωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί, είτε συντηρητικά, είτε χειρουργικά (AC TightRope technique). Η χειρουργική αντιμετώπιση προσφέρει ταχύτερη ύφεση του πόνου και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Μετεγχειρητικά το άνω άκρο τοποθετείται σε μία ανάρτηση και από την 2 η ημέρα ξεκινάει η φυσιοθεραπεία, αρχικά με παθητική κινητοποίηση. Από την 2η εβδομάδα αρχίζουν οι ασκήσεις ενδυνάμωσης ενώ η άρση αντικειμένων επιτρέπεται μετά από την 3 η μετεγχειρητική εβδομάδα. Η επάνοδος σε αθλητικές δραστηριότητες γίνεται 6-8 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.
Ο Πάντος Παναγιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10.07.1976. Τον Ιανουάριο του 2013 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα».
Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών & Υπεύθυνος του τμήματος Χειρουργικής Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων της Ορθοπεδικής Κλινικής OSTEON.
Λ.Κηφισίας 153 & Βασ. Σοφίας 4,
151 24
Τηλ.: 210 8020620
Κιν.: 694 2487249
Fax: 210 8020620
Email: pantos@osteon.gr
Web: osteon.gr
Δευτέρα - Τρίτη
09:00 - 14:00 & 15:00 - 21:00
Παρασκευή
17:00 - 21:00
Σάββατο
11:00 - 15:00
Copyright © 2020 | Χειρουργός Ορθοπεδικός Αθήνα, Μαρούσι Πάντος Παναγιώτης | elbowandshoulder.gr | Πολιτική Απορρήτου | Supported by Digital4U