Γράφει ο Πάντος Παναγιώτης, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥΟ πόνος στην περιοχή του ώμου, αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες προσφυγής στον ορθοπαιδικό. Μπορεί να περιορίσει σημαντικά την κίνηση της άρθρωσης και κατά συνέπεια να επηρεάσει σημαντικά το επίπεδο δραστηριότητας και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
1. Σύνδρομο πρόσκρουσης – Τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου : Είναι απόρροια της συνεχόμενης τριβής των τενόντων στο διάστημα μεταξύ της κεφαλής του βραχιονίου και του ακρωμίου, του οστού που σχηματίζει την οροφή του ώμου. Μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες, συχνότερα όμως αφορά ασθενείς από 30-50 ετών.
Ο πόνος στον ώμο εμφανίζεται συνήθως κατά την ανύψωση του χεριού πάνω από το επίπεδο της κεφαλής. Θεραπευτικά, η πρώτη παρέμβαση είναι συντηρητική, με πρόγραμμα φυσιοθεραπείας, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και έγχυση βιολογικών παραγόντων. Αν μετά από 3 μήνες δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματα, ενδείκνυται η αρθροσκόπηση του ώμου για την οριστική λύση του προβλήματος.
2. Ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου, κατά την οποία υπάρχει ρήξη του τένοντα κοντά στην πρόσφυσή του στο οστό. Ο τένοντας που υφίσταται συχνότερα ρήξη είναι ο υπερακάνθιος, η κύρια λειτουργία του οποίου είναι η ανύψωση του χεριού. Ο πόνος στον ώμο είναι αρκετά έντονος ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Η ρήξη μπορεί να είναι είτε τραυματική (ηλικίες 30-50 ετών), είτε εκφυλιστική (ηλικίες >50 ετών) Είναι μια εξαιρετικά επώδυνη και περιοριστική κατάσταση και στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, όπως είναι η αρθροσκοπική συρραφή του τένοντα.
3. Αρθρίτιδα του Ώμου κατά την οποία ηφθορά και εκφύλιση των αρθρικών επιφανειών προκαλεί έντονο πόνο στον ώμο και περιορισμό της κίνησης. Στα αρχικά στάδια της νόσου οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος και βιολογικών παραγόντων μπορούν να μειώσουν τον πόνο και να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου. Όταν η αρθρίτιδα είναι πια προχωρημένη, τότε η μόνη λύση είναι η χειρουργική αποκατάσταση με τοποθέτηση πρόθεσης.
4. Κατάγματα ή Εξαρθρήματα του Ώμου. Τα κατάγματα της κεφαλής του βραχιονίου όπως και τα κατάγματα της κλείδας είναι εξαιρετικά επώδυνες κακώσεις και συνήθως αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Προκαλούνται μετά από πτώσεις και απαιτούν άμεση αποκατάσταση με σκοπό να επανέλθει άμεσα η λειτουργικότητα του άνω άκρου.
Το εξάρθρημα της κεφαλής του βραχιονίου, προκαλεί έντονο πόνο στον ώμο, και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Σε περίπτωση αστάθειας του ώμου, ειδικά σε νεότερους ασθενείς, απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση, με αρθροσκόπηση του ώμου.
5. Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα κατά την οποία έχουμε συσσώρευση και εναπόθεση ασβεστίου μέσα στον τένοντα. Ο πόνος στον ώμο, είναι κάποιες φορές πολύ έντονος και χρήζει άμεσης εκτίμησης από ορθοπαιδικό χειρουργό ώμου. Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων καθορίζεται και η θεραπευτική αντιμετώπιση.
6. Παγωμένος ώμος Χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη συμφύσεων μέσα στην άρθρωση με έντονο πόνο στον ώμο και σημαντικό περιορισμό της κίνησης. Αρχικά αντιμετωπίζεται με φυσιοθεραπεία και χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και κορτιζόνης. Αν η κίνηση του ώμου παραμείνει περιορισμένη, απαιτείται αρθροσκόπηση του ώμου με σκοπό την λύση των συμφύσεων.
Ο Πάντος Παναγιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10.07.1976. Τον Ιανουάριο του 2013 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα».
Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών & Υπεύθυνος του τμήματος Χειρουργικής Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων της Ορθοπεδικής Κλινικής OSTEON.
Λ.Κηφισίας 153 & Βασ. Σοφίας 4,
151 24
Τηλ.: 210 8020620
Κιν.: 694 2487249
Fax: 210 8020620
Email: pantos@osteon.gr
Web: osteon.gr
Δευτέρα - Τρίτη
09:00 - 14:00 & 15:00 - 21:00
Παρασκευή
17:00 - 21:00
Σάββατο
11:00 - 15:00
Copyright © 2020 | Χειρουργός Ορθοπεδικός Αθήνα, Μαρούσι Πάντος Παναγιώτης | elbowandshoulder.gr | Πολιτική Απορρήτου | Supported by Digital4U