X
Logo
burger

Ασκήσεις Κινητοποίησης και Ενδυνάμωσης του Ώμου

Ασκήσεις Κινητοποίησης και Ενδυνάμωσης του Ώμου
 

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί βασικό κομμάτι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ώμου τόσο σε προεγχειρητικό όσο και σε μετεγχειρητικό επίπεδο.

Περιλαμβάνει την διενέργεια συγκεκριμένων ασκήσεων, τη χρήση βοηθητικών μέσων καθώς και άλλων μεθόδων όπως για παράδειγμα ο θεραπευτικός υπέρηχος, το μασάζ και η ηλεκτροθεραπεία.

Οι παθήσεις που αφορούν τον ώμο (τενοντίτιδα, σύνδρομο πρόσκρουσης, ρήξη τενόντων) ωφελούνται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από την φυσικοθεραπεία. Ταυτόχρονα η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη για να βελτιστοποιήσει το αποτέλεσμα μιας χειρουργικής επέμβασης.

Παρόλο το γεγονός ότι οι φυσικοθεραπευτές προσφέρουν ανεκτίμητη υπηρεσία στην θεραπεία των ασθενών, υπάρχουν κάποιες ασκήσεις οι οποίες είναι απλές και μπορούν να εκτελεστούν με ασφάλεια χωρίς την παρουσία του φυσικοθεραπευτή.

Ασκήσεις για τον Ώμο

 

Οι ασκήσεις για τον ώμο μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες.
  1. Προφύλαξη
  2. Κίνηση
  3. Ενδυνάμωση

Η προφύλαξη επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της χρήσης της ακινητοποίησης (Ανάρτηση Άνω Άκρου) και της αποφυγής συγκεκριμένων κινήσεων.

 Η κίνηση μπορεί να απαιτείται να διατηρηθεί, να αποκατασταθεί ή να βελτιωθεί.

Η ενδυνάμωση ενδείκνυται εφόσον έχει αποκατασταθεί η κίνηση.

Προφανώς η φυσικοθεραπεία του ώμου είναι αρκετά πιο περίπλοκη και περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις, όταν αυτή διενεργείται από έναν εξειδικευμένο και έμπειρο φυσικοθεραπευτή.

Οι ειδικοί ορθοπεδικοί για την άρθρωση του ώμου χρησιμοποιούν συγκεκριμένους όρους για να περιγράψουν την κίνηση του Άνω Άκρου στο χώρο.

Η ανύψωση του χεριού προς τα εμπρός ορίζεται ως κάμψη ενώ η ανύψωση προς το πλάι ως απαγωγή.

Η έξω στροφή περιγράφει την κίνηση του χεριού προς τα έξω , ενώ η έσω στροφή είναι η κίνηση του χεριού προς τα πίσω.

Όλες αυτές οι κινήσεις μπορούν να γίνουν είτε χρησιμοποιώντας τη δική μας δύναμη (ενεργητικές), είτε με τη βοήθεια κάποιου άλλου (παθητικές). Ο όρος υποβοηθούμενη ενεργητική κινητοποίηση περιγράφει κάτι ενδιάμεσο,  δηλαδή την  κίνηση του ώμου η οποία γίνεται κατά 50% με τη δική μας δύναμη και κατά 50% παθητικά.

elbowandshoulder

Εξοπλισμός στο σπίτι

 

Ο εξοπλισμός που χρειάζεται στο σπίτι για να εκτελέσουμε τις ασκήσεις του ώμου είναι σχετικά απλός.

Συγκεκριμένα, χρειάζονται λάστιχα-ιμάντες, μία ράβδος και ένα σκοινί. Υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ένα  σκουπόξυλο ή μία ομπρέλα ως ράβδος.

Οι ασκήσεις , οι οποίες απαιτούν να είναι κανείς ξαπλωμένος, μπορούν άνετα να γίνουν στο κρεβάτι ή σε έναν καναπέ.

Στις ασκήσεις στις οποίες πρέπει να στηριχτεί ο αγκώνας, είναι πιο πρακτικό να γίνεται αυτό με μερικές πετσέτες ή σεντόνια και όχι με μαξιλάρι.

Τα βαράκια στην κατ’ οίκον φυσικοθεραπεία του ώμου χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες, λίγες περιπτώσεις.

Μετά από μία χειρουργική επέμβαση είναι πολύ χρήσιμη η βοήθεια από κάποιο συγγενικό πρόσωπο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην παθητική κινητοποίηση.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγωμένος Ώμος: Ασκήσεις για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της κίνησης του ώμου

 

Παθητικές ασκήσεις

 

Οι ασκήσεις αυτές γίνονται όταν πρέπει να εξασφαλιστεί η επούλωση μετά από κάποια κάκωση ή ένα χειρουργείο. Για παράδειγμα μετά από ένα κάταγμα, μετά την συρραφή ενός κομμένου τένοντα ή μετά από μια ολική αρθροπλαστική.

Απαραίτητη είναι η βοήθεια από κάποιο τρίτο πρόσωπο. Στην παθητική κινητοποίηση του ώμου , ο ασθενής δεν χρειάζεται να ασκήσει καμία δύναμη. Η κίνηση του χεριού σε όλα τα επίπεδα (κάμψη, απαγωγή, έξω και έσω στροφή) γίνεται από τον βοηθό.

 

Υποβοηθούμενη ενεργητική κινητοποίηση

 

Οι ασκήσεις αυτής της κατηγορίας γίνονται στο δεύτερο στάδιο, όταν ένα μέρος της επούλωσης έχει ολοκληρωθεί, αλλά απαιτείται ακόμα η προστασία του ώμου.

Στην περίπτωση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υγιές χέρι, μία ράβδος ή μία πετσέτα.

 

 Διατατικές ασκήσεις

 

Σε κάποιες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στον παγωμένο ώμο ή σε δυσκαμψία μετά από χειρουργείο ενδείκνυται η διάταση της άρθρωσης του ώμου σε όλο το εύρος κίνησης. Πρέπει να γίνεται αργά και προσεκτικά χωρίς καμία απότομη κίνηση και χωρίς βιασύνη.
 

Ασκήσεις ενδυνάμωσης

 

 

Ισομετρικές ασκήσεις ενδυνάμωσης

 

Με τον όρο ισομετρικός, εννοούμε την σύσπαση ενός μυ χωρίς να κινηθεί η άρθρωση. Το μήκος του μυ δεν αλλάζει κατά την διεξαγωγή αυτής της άσκησης.

Είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος για να ξεκινήσει η ενδυνάμωση του ώμου όταν ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί 100% η διαδικασία της επούλωσης.

 

elbowandshoulder
 

Ασκήσεις ενδυνάμωσης με λάστιχα ή βάρη

 

Οι ελαστικοί ιμάντες ή αλλιώς λάστιχα είναι η ιδανική μέθοδος για την ενδυνάμωση του ώμου. Καθώς το λάστιχο τεντώνεται, αυξάνεται η αντίσταση δημιουργώντας μια ασφαλή και προοδευτική επιβάρυνση των μυών. Ανάλογα με την αντίσταση που θελουμε να εφαρμόσουμε αλλάζει και το χρώμα του ιμάντα.

Τα βαράκια είναι εξίσου χρήσιμα αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή ειδικά μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.

elbowandshoulder
Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασκήσεις Ωμοπλάτης

 

Ένα αρκετά συχνό λάθος που γίνεται στη φυσικοθεραπεία του ώμου είναι η παράλειψη των ασκήσεων για την ωμοπλάτη.

Ο όρος που χρησιμοποιείται για αυτές τις καταστάσεις είναι ασκήσεις για την σταθεροποίηση της ωμοπλάτης και αφορά τους μυς που βρίσκονται πέριξ αυτής.

Ένας απλός τρόπος εκτέλεσης αυτών των ασκήσεων είναι να φανταστούμε την πλάτη μας ως ένα ρολόι και να προσπαθούμε να μετακινήσουμε την ωμοπλάτη μας προς τα πάνω (ώρα 12), κάτω (ώρα 6) και προς το πλάι (ώρα 3 και 9)

Σύσταση

Οι ασκήσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα.

Για κάθε νόσο της άρθρωσης του ώμου θα πρέπει να επιλεγεί εξατομικευμένα  το ανάλογο σετ ασκήσεων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ασφαλώς ότι ένα σωστό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση της παθολογίας του ώμου.

Η συμβολή των φυσικοθεραπευτών στο κομμάτι αυτό είναι ανεκτίμητη και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από ένα κατ΄οίκον πρόγραμμα ασκήσεων.