X
Logo
burger

Πόνος Στον Ώμο

Πόνος Στον Ώμο
 

Ο πόνος στην περιοχή του ώμου, αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες προσφυγής στον ορθοπαιδικό. Μπορεί να περιορίσει σημαντικά την κίνηση της άρθρωσης και κατά συνέπεια να επηρεάσει σημαντικά το επίπεδο δραστηριότητας και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Πόνος Στον Ώμο: Συχνότερες αιτίες

 

Σύνδρομο πρόσκρουσης – Τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου

To σύνδρομο πρόσκρουσης η αλλιώς η τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου είναι η απόρροια της συνεχόμενης τριβής των τενόντων στο διάστημα μεταξύ  της  κεφαλής του βραχιονίου και του ακρωμίου, του οστού που σχηματίζει την οροφή του ώμου. Μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες, συχνότερα όμως αφορά ασθενείς από 30-50 ετών.

Ο πόνος στον ώμο εμφανίζεται συνήθως κατά την ανύψωση του χεριού πάνω από το επίπεδο της κεφαλής. Θεραπευτικά, η πρώτη παρέμβαση είναι συντηρητική, με πρόγραμμα φυσιοθεραπείας, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και έγχυση βιολογικών παραγόντων. Αν μετά από 3 μήνες δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματα, ενδείκνυται η αρθροσκόπηση του ώμου  για την οριστική λύση του προβλήματος.

Ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου

Ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου είναι η ρήξη του τένοντα κοντά στην πρόσφυσή του στο οστό. Ο τένοντας που υφίσταται συχνότερα ρήξη είναι ο υπερακάνθιος, η κύρια λειτουργία του οποίου είναι η ανύψωση του χεριού. Ο πόνος στον ώμο είναι αρκετά έντονος ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η ρήξη μπορεί να είναι είτε τραυματική (ηλικίες 30-50 ετών), είτε εκφυλιστική (ηλικίες >50 ετών) Είναι μια εξαιρετικά επώδυνη και περιοριστική κατάσταση και στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, όπως είναι η αρθροσκοπική συρραφή του τένοντα.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρθρίτιδα Ώμου

Η αρθρίτιδα ώμου είναι η φθορά και εκφύλιση των αρθρικών επιφανειών και προκαλεί έντονο πόνο στον ώμο και περιορισμό της κίνησης. Στα αρχικά στάδια της νόσου, μη επεμβατικές θεραπείες όπως οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος και βιολογικών παραγόντων μπορούν να μειώσουν τον πόνο και να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου. Όταν η αρθρίτιδα είναι πια προχωρημένη τότε η μόνη ασφαλής και αποτελεσματική λύση είναι η χειρουργική αποκατάσταση αποκατάσταση με αρθροπλαστική ώμου.

Κατάγματα ή Εξαρθρήματα Ώμου

Τα κατάγματα ή εξαρθρήματα ώμου είναι τα κατάγματα της κεφαλής του βραχιονίου. Όπως και τα κατάγματα της κλείδας είναι εξαιρετικά επώδυνες κακώσεις και συνήθως αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Προκαλούνται μετά από πτώσεις και απαιτούν άμεση αποκατάσταση με σκοπό να επανέλθει άμεσα η λειτουργικότητα του Άνω Άκρου.

Το εξάρθρημα της κεφαλής του βραχιονίου, προκαλεί έντονο πόνο στον ώμο,  και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Σε περίπτωση αστάθειας του ώμου, ειδικά σε νεότερους ασθενείς, απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση, με αρθροσκόπηση του ώμου.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα παθαίνουμε οταν  έχουμε συσσώρευση και εναπόθεση ασβεστίου μέσα στον τένοντα. Ο πόνος στον ώμο, είναι κάποιες φορές πολύ έντονος και χρήζει άμεσης εκτίμησης από ορθοπαιδικό χειρουργό ώμου. Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων καθορίζεται και η θεραπευτική αντιμετώπιση.

Παγωμένος ώμος

Ο παγωμένος ώμος χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη συμφύσεων μέσα στην άρθρωση με έντονο πόνο στον ώμο και σημαντικό περιορισμό της κίνησης. Αρχικά αντιμετωπίζεται με φυσιοθεραπεία και χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και κορτιζόνης. Αν η κίνηση του ώμου παραμείνει περιορισμένη, απαιτείται αρθροσκόπηση του ώμου με σκοπό την λύση των συμφύσεων.

 
 

Πόνος στον ώμο – Διάγνωση

 

Το πρώτο βήμα για τη διάγνωση του πόνου στον ώμο, αποτελεί η λήψη ιστορικού του ασθενή και η κλινική εξέτασή του από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό

Κατά την εξέταση, ο γιατρός ελέγχει την ύπαρξη δομικών προβλημάτων, ώστε να αποκλειστούν προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με τη σπονδυλική στήλη ή τον αυχένα. Έπειτα, εξετάζεται το εύρος κίνησης ώστε να διαπιστωθεί ποια ακριβώς είναι η πάθηση και πραγματοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις είναι οι εξής:

  • Ακτινογραφία: Μέσω της ακτινογραφίας μπορεί να εντοπιστεί η αρθρίτιδα, καθώς και άλλες αιτίες που σχετίζονται με τον πόνο στον ώμο.
  • Μαγνητική τομογραφία: Με τη μαγνητική τομογραφία ο γιατρός έχει πλήρη και αναλυτική εικόνα του ώμου.
  • Αξονική τομογραφία: Με την αξονική τομογραφία ο γιατρός έχει καλύτερη εικόνα για την εσωτερική κατάσταση του ώμου.
  • Ηλεκτρομυογράφημα: Με το ηλεκτρομυογράφημα διαπιστώνεται εάν υπάρχουν προβλήματα στη νεύρωση των μυών.
  • Αρθροσκόπηση ώμου: Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, η οποία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία των παθήσεων του ώμου. Με τη χρήση κάμερας υψηλής ευκρίνειας, ο ειδικός ορθοπεδικός χειρουργός είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Πόνος στον ώμο – Επιλογές θεραπείας

 

Η έγκαιρη διάγνωση αλλά και η θεραπεία είναι αναγκαίες για τη μείωση του πόνου και την αποφυγή επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Ο γιατρός θα συστήσει τη κατάλληλη και αποτελεσματική θεραπεία, μετά από λεπτομερή κλινική αξιολόγηση και διεξοδική εξέταση του ασθενή.

Ανάλογα με το εύρος των συμπτωμάτων, συστήνεται η κατάλληλη λύση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συντηρητική θεραπεία αποτελεί το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης.

Τι περιλαμβάνει η συντηρητική θεραπεία;

  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων: Η τροποποίηση δραστηριοτήτων περιλαμβάνει τη μείωση ή και την παύση δραστηριοτήτων που καταπονούν τον ώμο. Επίσης, πολλές φορές απαιτείται αλλαγή της τεχνικής ή του τρόπου που γίνεται μια δραστηριότητα.
  • Ανάπαυση: Η συχνή ανάπαυση και τα διαλείμματα μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά από τα συμπτώματα του πόνου.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου. Τα φάρμακα αυτά είναι σημαντικό να λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
  • Φυσικοθεραπεία: Η συμβολή της φυσικοθεραπείας είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση του πόνου στον ώμο. Με το κατάλληλο σετ ασκήσεων που θα συστήσει ο φυσικοθεραπευτής, αποκαθίσταται η λειτουργικότητα του ώμου και μειώνεται ο πόνος.
  • Ενέσιμη θεραπεία: Η ενέσιμη θεραπεία μπορεί συχνά να ανακουφίσει άμεσα τον πόνο και να βοηθήσει στην επούλωση της βλάβης.

Στις περιπτώσεις που οι παραπάνω ενέργειες δεν φέρουν αποτελέσματα και ο ασθενής εξακολουθεί να έχει ενοχλήσεις και πόνο, που αλλάζουν το επίπεδο καθημερινότητάς του, τότε η χειρουργική θεραπεία θεωρείται η βέλτιστη λύση.

Τι περιλαμβάνει η χειρουργική θεραπεία;

 

Η χειρουργική θεραπεία γίνεται με αρθροσκόπηση ώμου, μια σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική θεραπεία, η οποία προσφέρει άριστα λειτουργικά αλλά και αισθητικά αποτελέσματα. Σε περίπτωση ύπαρξης αρθρίτιδας ή άλλης μορφής σοβαρή πάθηση, η αρθροπλαστική ώμου αποτελεί επίσης μια λύση, η οποία προσφέρει άριστα αποτελέσματα και ανακούφιση από τον πόνο. Κάθε περίπτωση απαιτεί προσωποποιημένη αξιολόγηση από τον ορθοπεδικό χειρουργό για να επιλεγεί η κατάλληλη επέμβαση.
 

 
Η εξέλιξη της χειρουργικής του ώμου, σήμερα, έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι παθήσεις του ώμου. Ο Δρ. Παναγιώτης Πάντος, εξειδικευμένος χειρουργός Άνω Άκρου, Διευθυντής του τμήματος Άνω Άκρου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στην ορθοπεδική κλινική OSTEON, αντιμετωπίζει με επιτυχία είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά, όλο το φάσμα των παθήσεων που πλήττουν την άρθρωση του ώμου, με τις πιο σύγχρονες τεχνικές και εξελίξεις στον τομέα.

Η εμπειρία και η εξειδίκευσή του εξασφαλίζει όχι μόνο άριστα, αλλά και ασφαλή αποτελέσματα. Κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται πλήρως εξατομικευμένα και με την υποστήριξη σε υποδομές και σύγχρονο εξοπλισμό που παρέχει το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορεί ο πόνος στον ώμο να είναι σημάδι κάποιας σοβαρής κατάστασης του ώμου;
Ναι, ο επίμονος πόνος πολλές φορές υποδηλώνει παθήσεις όπως αρθρίτιδα ή τενοντίτιδα. Ωστόσο είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα σας ενημερώσει αναλυτικά για το πλάνο θεραπείας.
Πώς μπορώ να προλάβω τον πόνο στον ώμο;
Η πρόληψη του πόνου περιλαμβάνει τη διατήρηση της καλής σωματικής κατάστασης, την αποφυγή υπερβολικών και επίπονων κινήσεων και τεχνικών, καθώς και τη διατήρηση της καλής στάσης του σώματος, ειδικά κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως καθιστική εργασία, οδήγηση και χρήση υπολογιστή. Δώστε στον ώμο σας αρκετό χρόνο να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει μετά από δραστηριότητες που μπορεί να τον επιβαρύνουν. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τη δημιουργία ενός προσαρμοσμένου προγράμματος για την ενίσχυση των μυών που περιβάλλουν τον ώμο και τη διατήρηση της ευελιξίας τους.
Είναι καλή ιδέα να κάνω ασκήσεις στον ώμο όταν πονάει;
Ελαφρές διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στην αποκατάσταση της κινητικότητας, αλλά πρέπει να γίνονται με προσοχή. Αν οι ασκήσεις προκαλούν περισσότερο πόνο ή δυσφορία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα έναν ειδικό. Εάν υπάρχει αμφιβολία, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα ασκήσεων για τον ώμο. Θα σας βοηθήσει να επιλέξετε ασκήσεις που είναι ασφαλείς και κατάλληλες για την κατάσταση σας. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να μην επιμένετε σε ασκήσεις που προκαλούν επιπλέον πόνο ή αίσθημα δυσφορίας.
Μπορεί η φυσικοθεραπεία να βοηθήσει στον πόνο του ώμου;
Ναι, η φυσικοθεραπεία είναι συχνά πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία του πόνου στον ώμο, ειδικά αν ο πόνος οφείλεται σε μυοσκελετικά ή νευρολογικά προβλήματα.

Άρθρα Σχετικά Με Παθήσεις Ώμου