Ο δικέφαλος βραχιόνιος μυς βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του βραχίονα, ανάμεσα στον ώμο και τον αγκώνα. Συνδέεται στα οστά του ώμου και του αγκώνα με τένοντες, δηλαδή ισχυρούς σχηματισμούς ινώδους ιστού που συνδέουν τους μύες στα οστά. Ο εκφυτικός τένοντας συνδέει το δικέφαλο βραχιόνιο με τον ώμο και ο καταφυτικός με τον αγκώνα και συγκεκριμένα με το κερκιδικό όγκωμα της κερκίδας. Ο καταφυτικός τένοντας δικεφάλου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην κάμψη του αγκώνα και στον υπτιασμό του αντιβραχίου. Συνεπώς, σε περίπτωση που υποστεί ρήξη, επηρεάζεται σημαντικά η λειτουργικότητα του αγκώνα. (Εικ 1)
Τα άτομα που ασχολούνται με την άρση βαρών, τα αθλήματα επαφής ή τις εργασίες που απαιτούν επαναλαμβανόμενη χειρωνακτική εργασία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ρήξη τένοντα δικεφάλου στον αγκώνα. Η κάκωση αυτή εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς ανδρικού φύλου ηλικίας 30 ετών και άνω. Μάλιστα, το κάπνισμα συμβάλλει στην εκδήλωση του συγκεκριμένου τραυματισμού, καθώς η νικοτίνη προκαλεί ελάττωση της ποιότητας και της δύναμης των τενόντων.
Η έγκαιρη ιατρική αξιολόγηση είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή διάγνωση. Η λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, τα κλινικά τεστ (Hook test) και οι απεικονιστικές τεχνικές, όπως το υπερηχογράφημα ή η μαγνητική τομογραφία βοηθούν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης και στον προσδιορισμό της έκτασης του τραυματισμού, δηλαδή εάν πρόκειται για ολική ή μερική ρήξη. Αντιθέτως, οι ακτινογραφίες δεν συνεισφέρουν στη διάγνωση της πάθησης.
Η φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διαδικασία ανάρρωσης μετά από ρήξη του τένοντα δικεφάλου στον αγκώνα. Τα προγράμματα φυσικοθεραπείας προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες ανάγκες του ασθενούς. Η φυσικοθεραπεία βοηθά στην αποκατάσταση του εύρους κίνησης, της μυϊκής ισχύος και της λειτουργικότητας της άρθρωσης του αγκώνα, διευκολύνοντας την ασφαλή επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση συνιστάται γενικά για ολικές ρήξεις ή για άτομα που επιθυμούν τη βέλτιστη λειτουργική αποκατάσταση του αγκώνα και του άνω άκρου. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως εντός δύο έως τριών εβδομάδων μετά τον τραυματισμό για να βελτιστοποιηθούν τα αποτελέσματα και να αποφευχθούν επιπλοκές, όπως η συστολή των μυών και ο σχηματισμός ουλών. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο χειρουργικές τεχνικές, οι οποίες αποσκοπούν στην επανασύνδεση του περιφερικού τένοντα δικεφάλου στην κερκίδα.
Η πρώτη χειρουργική τεχνική περιλαμβάνει τη διενέργεια μιας τομής στο πρόσθιο τμήμα του αγκώνα και στη συνέχεια την καθήλωση του τένοντα στην κερκίδα με ειδικά ράμματα και οστικές άγκυρες (Εικ 2.) Η δεύτερη χειρουργική μέθοδος περιλαμβάνει τη διενέργεια δύο μικρών τομών στην πρόσθια και την οπίσθια επιφάνεια του αγκώνα αντίστοιχα και ακολούθως την καθήλωση του τένοντα με ράμματα μέσα σε μια οπή που έχει διανοιχτεί στο οστό. Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Άνω Άκρου, Δρ. Παναγιώτης Πάντος, διαθέτει μακρά εμπειρία στην επιτυχή αποκατάσταση τέτοιου είδους κακώσεων, αποσκοπώντας στην πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικότητας του αγκώνα.