X
Logo
burger

Πώς να αποφύγετε τραυματισμούς στον ώμο στην θάλασσα ή την πισίνα

Πώς να αποφύγετε τραυματισμούς στον ώμο στην θάλασσα ή την πισίνα

Τα στατιστικά δίνουν ότι 3/10 κολυμβητές θα έχουν κάποιον τραυματισμό στον ώμο, τους καλοκαιρινούς μήνες και αφού έχουν αφήσει όλο τον χειμώνα, χωρίς άσκηση. Ακόμα και επαγγελματίες κολυμβητές αναγκάζονται να κάνουν μία παύση από την προπόνησή τους μετά από τραυματισμό στον ώμο. Το εύρος των κινήσεων που εκτελεί ο ώμος κατά την κολύμβηση είναι μεγάλο αφού και το ίδιο το κολύμπι έχει πολλά μοτίβα κίνησης, με αποτέλεσμα άτομα που έχουν παραμείνει σε αδράνεια για πολύ καιρό να αντιμετωπίζουν ενοχλήσεις ή πόνο στην άρθρωση.

Συχνότερες παθήσεις ώμου

Τα λάθη που γίνονται στο κολύμπι

Ο κολυμβητής που θα πέσει στην θάλασσα μετά από 6 μήνες αποχής από το κολύμπι και θα διανύσει μεγάλη απόσταση την πρώτη μέρα, πιθανότητα να καταλήξει σε ενόχληση αργότερα. Η κολύμβηση τόσο για έναν αρχάριο όσο και για έναν επαγγελματία χρειάζεται περιόδους παύσης.

Παράγοντας κινδύνου για τραυματισμό στον ώμο μπορεί να είναι η λάθος τεχνική ή η κακή αναπνοή κατά τον συνδυασμό της με την κίνηση ή ακόμα και η έλλειψη της απαραίτητης ευλυγισίας της άρθρωσης. Τέλος, η μειωμένη σωματική αντοχή μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους υπέρχρησης του ώμου στην προσπάθεια να βγει εις πέρας η απόσταση.

Απλά tips πριν μπείτε στο νερό

Για να επιτύχετε καλύτερη καθοδήγηση του σώματός σας, πριν πέσετε στο νερό θα πρέπει να έχει προηγηθεί κάποια προθέρμανση ή ακόμα και κανονική προπόνηση για να προετοιμαστούν κατάλληλα οι μύες όλου του σώματος. Ανάλογα με την τεχνική κολύμβησης που θα επιλέξετε, παίζει ρόλο και η σωστή στάση του σώματος.

Αυξήστε σταδιακά την ένταση και την ταχύτητα της κολύμβησης ώστε αποφύγετε την γρήγορη καταπόνηση. Αν παρόλα αυτά ο ώμος τραυματιστεί και πονάει για παραπάνω από 2 ημέρες, τότε απευθυνθείτε σε κάποιον ορθοπεδικό, ο οποίος μπορεί να σας καθοδηγήσει ώστε να αποτρέψετε μελλοντικούς τραυματισμούς.