X
Logo
burger

Ρήξη τένοντα ώμου και αντιμετώπιση με χειρουργείο: Απάντηση στις πιο συχνές ερωτήσεις

Οι ρήξεις τένοντα στον ώμο αποτελούν έναν ιδιαίτερα συχνό και άκρως επώδυνο τραυματισμό, και μπορεί να είναι είτε μερικού είτε ολικού πάχους. Οι τένοντες που υφίστανται συχνότερα ρήξη είναι αυτοί που ανήκουν στο στροφικό πέταλο του ώμου, μια ομάδα τενόντων και μυών που παρέχουν σταθερότητα και κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου.

Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν επίμονο πόνο, αδυναμία ανύψωσης του χεριού, μειωμένο εύρος κίνησης και έντονο νυχτερινό πόνο με αποτέλεσμα να περιορίζεται αισθητά η ικανότητα του ασθενούς να εκτελεί ακόμη και τις καθημερινές δραστηριότητες αλλά και να διατηρεί έναν ενεργό τρόπο ζωής. Μερικού πάχους ρήξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητικά μέτρα όπως φυσικοθεραπεία, ασκήσεις ενδυνάμωσης, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και εγχύσεις κορτικοστεροειδών.

Ωστόσο, μια ρήξη τένοντα ώμου χρήζει αντιμετώπισης με χειρουργείο όταν τα συντηρητικά μέτρα δεν καταφέρνουν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα, η ρήξη είναι ολικού πάχους ή ο τρόπος ζωής του ασθενούς επιβαρύνει σημαντικά τον ώμο.

Η χειρουργική επέμβαση στοχεύει στην επανασύνδεση του πάσχοντος τένοντα στο οστό, στην αποκατάσταση της λειτουργίας του ώμου και στην πρόληψη περαιτέρω επιδείνωσης. Η απόφαση της χειρουργικής αποκατάστασης μιας ρήξης τένοντα ώμου είναι εξαιρετικά εξατομικευμένη, καθώς λαμβάνεται υπόψη η συνολική υγεία του ασθενούς, το επίπεδο δραστηριότητας και η έκταση της βλάβης του τένοντα.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Άνω Άκρου Δρ. Παναγιώτης Πάντος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη χειρουργική αποκατάσταση της συγκεκριμένης πάθησης.

Πότε πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αρθροσκοπικής επέμβασης για την αποκατάσταση μιας ρήξης τένοντα ώμου;

Η αρθροσκοπική επέμβαση θεωρείται η ιδανική επιλογή για την αποκατάσταση μιας ρήξης τένοντα ώμου όταν τα συντηρητικά μέτρα δεν έχουν καταφέρει να ανακουφίσουν τα συμπτώματα μιας μερικού πάχους ρήξης μετά από μια σημαντική περίοδο, συνήθως 3-4 μηνών.

Επιπρόσθετα, ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ολικού πάχους ρήξη, σημαντική απώλεια λειτουργικότητας ή οξύς τραυματισμός σε νεότερους, πιο δραστήριους ασθενείς. Η απόφαση επηρεάζεται επίσης από το επάγγελμα του ασθενούς, το επίπεδο δραστηριότητας και την έκταση των συμπτωμάτων και της λειτουργικής ανεπάρκειας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αρθροσκόπηση ώμου ως προς την αποκατάσταση του συγκεκριμένου τραυματισμού;

Η αρθροσκόπηση ώμου  προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα, καθώς πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Οι αρθροσκοπικές τεχνικές συμβάλλουν στην εκτίμηση της ακριβούς έκτασης της βλάβης, στην ελαχιστοποίηση του τραύματος στους γύρω ιστούς, την επισκόπηση της άρθρωσης για πιθανές συνοδές κακώσεις και τη ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου.

Σε τι είδους αναισθησία θα υποβληθώ εάν η ρήξη τένοντα ώμου αντιμετωπιστεί με χειρουργείο αρθροσκόπησης;

Συνήθως η αρθροσκόπηση του ώμου πραγματοποιείται με γενική νάρκωση, ενώ ο ασθενής τοποθετείται σε ημικαθιστική ή σε πλάγια θέση, ανάλογα με την εκπαίδευση και την προτίμηση του χειρουργού.

Πόσες ημέρες θα χρειαστεί να μείνω στο νοσοκομείο μετά την αρθροσκόπηση ώμου για την αποκατάσταση μιας ρήξης τένοντα ώμου;

Η αρθροσκόπηση ώμου δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την ίδια κιόλας ημέρα, αφού συνέλθει από την αναισθησία.

Είναι επώδυνη η επέμβαση αρθροσκόπησης ώμου και η διαδικασία ανάρρωσης;

Η αρθροσκόπηση ώμου ανήκει στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Προσφέρει άμεση ανακούφιση από τα επώδυνα συμπτώματα που προκαλεί μία ρήξη τένοντα του ώμου. Μετα την επέμβαση ο πόνος είναι ελάχιστος συγκριτικά με παλαιότερες χειρουργικές μεθόδους και μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως με παυσίπονο ή ήπια αναλγητικά.

Παράλληλα, κατά την διαδικασία ανάρρωσης, ο ασθενής ακολουθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης σε συνεργασία με τον φυσικοθεραπευτή, το οποίο συντελεί στην επαναφορά της κινητικότητας, της δύναμης και της λειτουργικότητας του ώμου.

Μετά την επέμβαση δεν θα πρέπει να κινώ καθόλου τον ώμο μου;

Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να τηρήσει τις οδηγίες για ανάπαυση και περιορισμό των κινήσεων μετά από μία αρθροσκοπική συρραφή του τένοντα. Ωστόσο, δεν συνιστάται η παντελής έλλειψη κίνησης για την αποφυγή δυσκαμψίας και παγωμένου ώμου (συμφυτική θυλακίτιδα). Από τη δεύτερη μέρα μετά το χειρουργείο ξεκινά το πρωτόκολλο φυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης, το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις παθητικού εύρους κίνησης.

Οι ασκήσεις ενεργητικής κίνησης και ενδυνάμωσης εισάγονται σταδιακά με βάση τη διαδικασία επούλωσης και τις οδηγίες του χειρουργού.

Μπορώ να κάνω ντους αμέσως μετά την επέμβαση αρθροσκόπησης ώμου για τη θεραπεία μιας ρήξης τένοντα στον ώμο;

Το ντους επιτρέπεται άμεσα μετά την επέμβαση με την χρήση ειδικών αδιάβροχων επιθεμάτων.

Σε πόσο καιρό θα μπορέσω να επιστρέψω στην καθημερινότητα αλλά και τις προπονήσεις;

Το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και την προπόνηση ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ασθενών και ορίζεται με βάση την έκταση της βλάβης, τη χειρουργική τεχνική που πραγματοποιήθηκε και την προεγχειρητική κατάσταση του ασθενούς.

Γενικά, ήπιες καθημερινές δραστηριότητες είναι επιτρεπτές μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την επέμβαση, ανάλογα βέβαια με τις συστάσεις του χειρουργού. Η πλήρης επιστροφή στις προπονήσεις είναι εφικτή μετά 6-10 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης διαρκούν σε βάθος χρόνου;

Η επέμβαση προσφέρει μακροχρόνια αποτελέσματα. Μία αρθροσκόπηση για την ρήξη τένοντα του ώμου θα πρέπει να διενεργείται από έναν εξειδικευμένο και έμπειρο ορθοπεδικό χειρουργό, καθώς αποτελεί μία ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, όπου η εμπειρία του ιατρού είναι καθοριστική για βέλτιστα και μακροχρόνια αποτελέσματα.

Παράλληλα, το ολοκληρωμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης που ακολουθεί ο ασθενής σε συνδυασμό με τις τακτικές μετεγχειρητικές επισκέψεις στον θεράποντα ιατρό θέτουν τις βάσεις για ταχεία ανάρρωση και πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ώμου.