Η τενοντίτιδα ώμου αποτελεί την συχνότερη αιτία πόνου και δυσκαμψίας στον ώμο. Ο όρος τενοντίτιδα, περιγράφει την φλεγμονή ενός τένοντα, ο οποίος εμφανίζει οίδημα και διόγκωση, με αποτέλεσμα η κίνηση του να προκαλεί πόνο.
Η άρθρωση του ώμου σταθεροποιείται από ένα γκρουπ μυών που καλείται στροφικό πέταλο του ώμου, όπως επίσης και από τον τένοντα του δικεφάλου. Οι τένοντες αυτοί είναι υπεύθυνοι για την κίνηση αλλά και την σταθερότητα του  ώμου.

Που οφείλεται η τενοντίτιδα Ώμου

Η συχνότερη αιτία της τενοντίτιδας του ώμου είναι η υπερβολική καταπόνηση και οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί του τένοντα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι βεβαίως και η συνύπαρξη του συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής, που επιδεινώνει τη φλεγμονή. Λιγότερο συχνά, η φλεγμονή μπορεί να οφείλεται σε κάποιον μεμονωμένο, οξύ τραυματισμό. Για παράδειγμα σε αθλήματα όπως στην κολύμβηση, στο βόλει, στο τένις και στο μπάσκετ, η λανθασμένη τεχνική ή η υπερβολική καταπόνηση μπορούν να προκαλέσουν τενοντίτιδα στον ώμο.

Δεν είναι όμως απαραίτητο να είναι κάποιος αθλητής για να εμφανίσει πόνο στον ώμο. Σε επαγγέλματα που απαιτούν παρατεταμένη χρήση του χεριού πάνω από το ύψος του κεφαλιού, ή που απαιτούν επαναλαμβανόμενη άρση βάρους εμφανίζεται πολύ συχνά τενοντίτιδα στον ώμο. Ακόμα μια πτώση πάνω στον ώμο ή μία πτώση με το χέρι τεντωμένο, μπορεί να τραυματίσει τον τένοντα και να προκαλέσει φλεγμονή.

Μορφές της τενοντίτιδας Ώμου

Ο τένοντας που προσβάλλεται συχνότερα στην περιοχή του ώμου είναι ο υπερακάνθιος, ο οποίος είναι ο πιο ισχυρός και σημαντικός τένοντας του στροφικού πετάλου και ο ρόλος του είναι να ανυψώνει το χέρι προς τα πλάγια. Κατά δεύτερο λόγο προσβάλλεται ο τένοντας του δικεφάλου, ο οποίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο κατά την ανύψωση βαρέων αντικειμένων.

Συμπτώματα της τενοντίτιδας Ώμου

Συνήθως ο πόνος στον ώμο εμφανίζεται βαθμιαία. Στα αρχικά στάδια υπάρχει ήπιο άλγος, το οποίο όμως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου περιορίζοντας σημαντικά την κίνηση του ώμου.
Τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα είναι:

  • Πόνος στον ώμο, όταν το χέρι ανυψώνεται πάνω από το επίπεδο της κεφαλής.
  • Πόνος όταν ξαπλώνουμε πάνω στο χέρι ή όταν σηκώνουμε ένα αντικείμενο με τεντωμένο χέρι.
  • Πόνος όταν φέρνουμε το χέρι πίσω από το κεφάλι ή στην πλάτη.
  • Πόνος στον ώμο που φτάνει μέχρι τον αγκώνα
  • Εφόσον η τενοντίτιδα επιδεινωθεί τότε εμφανίζεται και πόνος ηρεμίας.

Θεραπεία

Στόχος της θεραπείας είναι η μείωση του πόνου και της φλεγμονής σε συνδυασμό με τη διατήρηση της δύναμης και του εύρους κίνησης του ώμου.
Στα αρχικά στάδιο των συμπτωμάτων συστήνεται ανάπαυση και λήψη παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, που συχνά οδηγούν σε ύφεση του πόνου. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, απαιτείται βελτίωση της τεχνικής στους αθλητές, φυσιοθεραπεία, τοπική έγχυση κορτιζόνης ή βιολογικών παραγόντων (PRP). Η τοπική έγχυση βιολογικών παραγόντων, έχει αποδεδειγμένα πολύ καλά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια και αποτελεί στις μέρες μας την πρώτη θεραπευτική επιλογή στην αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του ώμου.

Αν η συντηρητική αγωγή δεν βοηθήσει και τα συμπτώματα επιδεινώνονται, ενδείκνυται η χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος. Με τη βοήθεια της αρθροσκόπησης του ώμου, γίνεται καθαρισμός του τένοντα και αφαίρεση των φλεγμονωδών στοιχείων και ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στις δραστηριότητες του.