X
Logo
burger

Ποιοι τραυματισμοί ενδέχεται να προκύψουν μέσω του CrossFit;

Το CrossFit είναι ένα είδος έντονης σωματικής άσκησης, το οποίο έχει γίνει αρκετά δημοφιλές την τελευταία δεκαετία. Αυτό βασίζεται στην γρήγορη εναλλαγή απαιτητικών κινήσεων, που έχουν ως στόχο να γυμνάσουν πολλές μυϊκές ομάδες παράλληλα. Το είδος των ασκήσεων καλύπτει ένα εύρος καθημερινών κινήσεων, ενώ παράλληλα έχει αρκετές επιρροές από την ενόργανη γυμναστική, την άρση βαρών και τον στίβο.

Το αερόβιο επίσης στοιχείο που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη μορφή εκγύμνασης και τα άλματα, είναι αυτά που το καθιστούν ακόμη πιο απαιτητικό ως προς την διεξαγωγή. Γι’ αυτόν τον λόγο, κατά διαστήματα εγείρονται αμφιβολίες αναφορικά με την γυμναστική αυτή, για το ενδεχόμενο να είναι  επιβλαβής για την υγεία μέσω της πρόκλησης σοβαρών τραυματισμών.

Crossfit & Τραυματισμοί

Οι πιο συχνοί τραυματισμοί που μπορεί να προκύψουν από το CrossFit, αφορούν το σύνολο σχεδόν των αρθρώσεων και ειδικότερα τις αρθρώσεις του άνω άκρου. Πιο συγκεκριμένα, οι ώμοι, η μέση, τα γόνατα και οι αγκώνες είναι οι περιοχές που καθίστανται πιο ευάλωτες, λόγω των επαναλαμβανόμενων περίπλοκων κινήσεων που τις επιβαρύνουν. Αυτές, σωρευτικά με τα βάρη, που χρησιμοποιούνται για την ενδυνάμωση και επίτευξη γράμμωσης ή όγκου, δρουν καταλυτικά. Επίσης, οι τραυματισμοί είναι πιο πιθανόν να επέλθουν κατά την διάρκεια της προπόνησης, εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού, της πίεσης χρόνου, της κόπωσης, αλλά και του λανθασμένου τρόπου εκτέλεσης των ασκήσεων.

crossfit

Οι τραυματισμοί που ενδέχεται να προκύψουν στην άρθρωση του ώμου κατά τη διάρκεια προπονήσεων Crossfit, είναι η ρήξη τένοντα ώμου ή αλλιώς η ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου εξαιτίας της μη ορθής εκτέλεσης ασκήσεων όπως το αρασέ ή άλλων ασκήσεων άρσης βαρών Ολυμπιακού τύπου. Η ελλιπής τεχνική σε τέτοιου είδους ασκήσεις επιβαρύνει σημαντικά την άρθρωση του ώμου, η οποία είναι εκ φύσεως δυνητικά ασταθής.

Παράλληλα, αρκετές ασκήσεις του Crossfit, αν δεν εκτελεστούν σωστά ή οι ασκούμενοι πιεστούν πάνω από τις δυνατότητές τους, ασκούν μεγάλο φορτίο στην άρθρωση του αγκώνα και στους τένοντες. Οι συνήθεις τραυματισμοί περιλαμβάνουν την έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα ή αλλιώς αγκώνα του γκόλφερ αλλά και την τενοντίτιδα του αγκώνα. Η τενοντίτιδα των καμπτήρων του αγκώνα προκύπτει ως αποτέλεσμα φλεγμονής λόγω τραυματισμού, η οποία προκαλεί σημαντικό πόνο και περιορισμό στην κίνηση της άρθρωσης.

Crossfit & Αποφυγή τραυματισμών

Για την αποφυγή τραυματισμών κατά την πραγματοποίηση ασκήσεων Crossfit, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η εμπειρία αθλητών και προπονητών, όπως και η συχνότητα των προπονήσεών τους. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί πως τα επίπεδα κινδύνου για τραυματισμό από CrossFit είναι ισάξια με αυτά που μπορεί να προκύψουν από την άρση βαρών, τον στίβο, το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι, το χόκεϋ και την ρυθμική γυμναστική. Αν και τα περιστατικά τραυματισμών δεν είναι εν τέλει συχνότερα, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως είναι ένα είδος άθλησης που απαιτεί καλή οργάνωση και καθοδήγηση.

Το διάστημα εκμάθησης του CrossFit οφείλει να είναι μακροχρόνιο και να συντελείται υπό την επίβλεψη κάποιου εξειδικευμένου προπονητή. Με την πάροδο δηλαδή του χρόνου και την βοήθεια ορισμένων υποδείξεων, ο ασκούμενος θα καταφέρει να γυμνάζεται με την κατάλληλη τεχνική, αποκτώντας παράλληλα ευλυγισία, η οποία επέρχεται σταδιακά. Η επικέντρωση σε σωστά κινητικά πρότυπα – τεχνικές και η αποθεραπεία, που συνήθως παραλείπεται, αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας.

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Πάντος Παναγιώτης