X
Logo
burger

Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου και αρθροσκοπική αποκατάσταση: Οι πιο συχνές ερωτήσεις

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου  ή αλλιώς σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής είναι μια επώδυνη πάθηση που εμποδίζει σημαντικά την λειτουργικότητα του άνω άκρου. Η πάθηση εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της ελάττωσης της απόστασης (<7 χιλ.), ανάμεσα στην κεφαλή του βραχιονίου οστού και του ακρωμίου. Αυτό προκαλεί τη φλεγμονή του υπακρωμιακού ορογόνου θυλάκου και παράλληλα τον μηχανικό ερεθισμό των τενόντων στο λεγόμενο στροφικό πέταλο του ώμου.

Σε πρώτη φάση, η πάθηση αντιμετωπίζεται συντηρητικά, με προσαρμογή των δραστηριοτήτων και προφύλαξη του ώμου, χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και φυσικοθεραπεία. Σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων ενδείκνυται η έγχυση κορτικοειδών και τοπικών αναισθητικών στον υπακρωμιακό χώρο, η οποία όμως δεν πρέπει να υπερβαίνει τις τρεις φορές.

Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν οδηγήσει σε ύφεση των συμπτωμάτων, συνίσταται η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου, με αρθροσκόπηση του ώμου.

Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη τεχνική, όπου μέσω 2-3 μικρών χειρουργικών τομών (<1 cm), διενεργείται ακρωμιοπλαστική για να αυξηθεί ο υπακρωμιακός χώρος και να μειωθεί ο πόνος και ταυτόχρονα υπακρωμιακή αποσυμπίεση για την αφαίρεση του φλεγμονώδους ορογόνου αρθρικού θυλάκου.

Παρακάτω δίνονται απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την αρθροσκόπηση για το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου.

  1. Απαιτείται νοσηλεία μετά την αρθροσκόπηση ώμου για το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου;

Μετά την αρθροσκόπηση για το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής, δεν απαιτείται νοσηλεία. Η επέμβαση αυτή είναι ελάχιστα επεμβατική και προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα, χωρίς να τραυματίζει τα μαλακά μόρια της περιοχής, εξασφαλίζοντας άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι μόλις 40-45 λεπτά, και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα, έχοντας λάβει τις πρώτες οδηγίες αποθεραπείας από τον θεράποντα ιατρό.

  1. Χρειάζεται να κάνω φυσικοθεραπεία μετά την επέμβαση;

Η φυσικοθεραπεία θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης μετά την αρθροσκόπηση για το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου. Ένα προσαρμοσμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας βοηθά στη σταδιακή αποκατάσταση του εύρους κίνησης, της μυϊκής ισχύος και της λειτουργικότητας του ώμου.

Η τήρηση του προγράμματος φυσικοθεραπείας είναι το κλειδί για τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, την ελαχιστοποίηση του χρόνου αποκατάστασης και Η εμπειρία του φυσικοθεραπευτή, αλλά και η πιστή τήρηση του προγράμματος από μέρους του ασθενούς διαμορφώνουν το τελικό βέλτιστο αποτέλεσμα.

  1. Θα αισθανθώ πόνο μετεγχειρητικά; Εάν ναι, πως αντιμετωπίζεται;

Μετά την αρθροσκόπηση για το σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου, η ανακούφιση από τον πόνο είναι οριστική, και το αίσθημα αδυναμίας και δυσκαμψίας, που προηγουμένως βίωνε ο ασθενής, εξαλείφεται. Σε ελάχιστες περιπτώσεις που ενδέχεται ο ασθενής να αντιμετωπίσει μία ήπια αίσθηση πόνου κατά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες, αυτή αντιμετωπίζεται εύκολα με μία απλή αναλγητική αγωγή.

  1. Πότε μπορώ να αρχίσω να κινώ τον ώμο μου;

Μετά την αρθροσκόπηση του ώμου για το σύνδρομο πρόσκρουσης, ο ασθενής ενθαρρύνεται να ξεκινήσει άμεσα την κινητοποίηση του ώμου του. Ταυτόχρονα, ακολουθεί πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που στοχεύει στη μυϊκή ενδυνάμωση της συγκεκριμένης ανατομικής περιοχής.

Με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος, ο ασθενής επανέρχεται πολύ σύντομα στις καθημερινές του δραστηριότητες, καθώς μπορεί να κινεί τον ώμο του με άνεση απαλλαγμένος από οποιοδήποτε δυσφορία.

  1. Ποιος είναι ο τυπικός χρόνος αποκατάστασης μετά την αρθροσκόπηση για το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου;

Αντιμετωπίζοντας το σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου αρθροσκοπικά, η αποκατάσταση της προβλήματος, ο καθαρισμός δηλαδή του φλεγμονώδους ιστού, γίνεται άμεσα, αναίμακτα, εξαλείφοντας τον μετεγχειρητικό πόνο.

Ο χρόνος αποκατάστασης, μετά την αρθροσκόπηση για το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου, είναι άμεσος με τον ασθενή να επανέρχεται πλήρως σε καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες σε 3-4 εβδομάδες.

  1. Πόσο καιρό χρειάζεται να φοράω το φάκελο ανάρτησης του ώμου μετά το χειρουργείο; Είναι απαραίτητο να είναι τοποθετημένος και κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Μετά την αρθροσκοπική υπακρωμιακή αποσυμπίεση, τοποθετείται ένας φάκελος ανάρτησης στον ασθενή για τις πρώτες 7-10 ημέρες μετά την επέμβαση, ως μετεγχειρητική προστασία. Αυτός ο φάκελος χρησιμοποιείται και κατά τη διάρκεια του ύπνου για την προστασία του ώμου και την αποτροπή κινήσεων που μπορεί να προκαλέσουν πόνο.

Στη συνέχεια, αφαιρείται οριστικά, ενώ  ο ασθενής αρχίζει να κινεί άμεσα το χέρι του και να ακολουθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Πολύ σύντομα μετά την αρθροσκόπηση για το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου, ο ασθενής ανακτά έναν πλήρως λειτουργικό ώμο, χωρίς να αισθάνεται πλέον πόνο.

  1. Πότε θα πρέπει να προγραμματίσω την πρώτη επίσκεψη μετά την επέμβαση;

Το πρώτο ραντεβού μετεγχειρητικής αξιολόγησης με τον ορθοπεδικό χειρουργό μετά την αρθροσκοπική επέμβαση προγραμματίζεται συνήθως εντός μίας εβδομάδας μετά το χειρουργείο.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης πραγματοποιείται αξιολόγηση της διαδικασίας ανάρρωσης,  διαχείριση τυχόν ανησυχιών ή άλλων ζητημάτων και τη επισκόπηση της χειρουργημένης περιοχής. Έπειτα προγραμματίζονται τα επόμενα ραντεβού, συνήθως στις δύο, έξι και δώδεκα εβδομάδες μετά την επέμβαση.

  1. Πότε μπορώ να οδηγήσω ξανά μετά την επέμβαση;

Η οδήγηση μετά από αρθροσκοπική αποκατάσταση του συνδρόμου πρόσκρουσης του ώμου επιτρέπεται συνήθως μετά την πάροδο 2 εβδομάδων.

Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η χειρουργική τεχνική που εφαρμόστηκε, η πάθηση που αποκαταστάθηκε, η κατάσταση υγείας του ασθενούς, και η εξέλιξη της διαδικασίας ανάκαμψης.

Γενικά, είναι απαραίτητο ο ώμος να έχει ανακάμψει επαρκώς και να έχει επιστρέψει στην πλήρη κινητική του ικανότητα πριν ο ασθενής αρχίσει πάλι να οδηγεί.

  1. Είναι μακροχρόνια τα αποτελέσματα;

Ναι, η αρθροσκόπηση ώμου προσφέρει μακροχρόνια αποτελέσματα, συμβάλλοντας στην επιτυχή αποκατάσταση του συνδρόμου πρόσκρουσης του ώμου. Η μακροβιότητα ωστόσο των αποτελεσμάτων εξαρτάται από την εμπειρία του ορθοπεδικού χειρουργού που θα αναλάβει να πραγματοποιήσει την επέμβαση.

Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Άνω Άκρου Δρ. Παναγιώτης Πάντος, Διευθυντής του τμήματος Άνω Άκρου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, αντιμετωπίζει επιτυχώς αρθροσκοπικά πλήθος παθήσεων που πλήττουν τη λειτουργικότητα του ώμου.

Αν εμφανίζετε συμπτώματα που παραπέμπουν στο σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο χειρουργό Άνω Άκρου, Δρ. Παναγιώτη Πάντο.