X
Logo
burger

Πόνος στον Καρπό και τα Δάκτυλα

Κάθε άνθρωπος πραγματοποιεί καθημερινά εκτεταμένη χρήση του καρπού και των δακτύλων, για τη διενέργεια πλήθους κινήσεων. Επιπλέον, με τη συνδρομή της άρθρωσης του καρπού διευκολύνεται ένας σημαντικός αριθμός κινήσεων που σχετίζονται με τον αγκώνα και τα δάκτυλα. Η συγκεκριμένη μυοσκελετική δομή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε βασικές κινήσεις, από την άρση αντικειμένων έως το γράψιμο. Η επαναλαμβανόμενη χρήση της συγκεκριμένης άρθρωσης ενδέχεται να αποτελέσει την αιτία  πόνου στον καρπό και τα δάκτυλα. Όταν εμφανίζεται πόνος, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες, παρεμποδίζοντας ένα μεγάλο αριθμό κινήσεων.

Αίτια πόνου στον καρπό και τα δάκτυλα

Ο πόνος στον καρπό και τα δάκτυλα είναι μια πάθηση που οφείλεται σε διάφορες αιτίες, καθώς η άρθρωση του καρπού χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα των μυοσκελετικών δομών που την συνθέτουν. Ο καρπός περιλαμβάνει αρκετές μικρές αρθρώσεις όπου συναντώνται τα οστά του χεριού και του αντιβραχίου. Πιο αναλυτικά, στη συγκεκριμένη δομή περιλαμβάνονται 27 μικρά οστά. Εκτός των οστών, στην άρθρωση του καρπού συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός μυών, τενόντων και νεύρων, τα οποία έχουν ως κατάληξη την περιοχή των δακτύλων. Οι μύες συνδέονται με τα οστά με τένοντες. Αυτοί συνιστούν μικρά αλλά πολύ ανθεκτικά τμήματα συνδετικού ιστού. Οι τένοντες αλλά και το μέσο νεύρο διέρχονται από μια οστέινη δίοδο στον καρπό, γνωστή ως καρπιαίος σωλήνας. Ο πόνος στον καρπό και τα δάκτυλα μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους, είτε λόγω απλής κόπωσης είτε εξαιτίας μιας υποκείμενης πάθησης. Οι τραυματισμοί από πρόσκρουση στον καρπό και οι μυϊκές καταπονήσεις αποτελούν κοινές αιτίες, ενώ η πίεση των νεύρων που περνούν από τον καρπό μπορεί επίσης να αποτελέσει αιτία πόνου.  Στις παθήσεις που αποτελούν παράγοντες εκδήλωσης πόνου στον καρπό και τα δάχτυλα περιλαμβάνονται επίσης το σύνδρομο de Quervain και ο εκτινασσόμενος δάκτυλος.

Σύνδρομο de Quervain

Το σύνδρομο de Quervain συνιστά μια μορφή τενοντίτιδας, η οποία αποτελεί επώδυνη πάθηση που πλήττει ορισμένους από τους τένοντες που είναι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή κινήσεων του αντίχειρα. Πιο συγκεκριμένα, εκδηλώνεται ως φλεγμονή στους τένοντες στην πλευρά του αντίχειρα του καρπού, με παράλληλη εμφάνιση πόνου σε κινήσεις περιστροφής της παλάμης. Ο πόνος γίνεται αντιληπτός όταν ο ασθενείς κάνει γροθιά ή όταν προσπαθεί να κρατήσει σφιχτά κάποιο αντικείμενο στο χέρι του. Αν και η ακριβής αιτία του συνδρόμου de Quervain δεν είναι γνωστή, οποιαδήποτε δραστηριότητα η οποία βασίζεται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις του χεριού ή του καρπού μπορεί να το επιδεινώσει. Η πάθηση ενδέχεται να προκληθεί εξαιτίας κάποιου τραυματισμού ή λόγω ύπαρξης φλεγμονωδών παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Συνδρόμου de Quervain: Συμπτώματα & Θεραπεία

Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν την ύπαρξη συνδρόμου de Quervain είναι ο πόνος στην εξωτερική επιφάνεια αλλά και στη βάση της περιοχής του αντίχειρα, η εκδήλωση ευαισθησίας κατά την ψηλάφηση της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και οιδήματος στη βάση του αντίχειρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις κατά την κίνηση των τενόντων γίνεται αισθητή η ύπαρξη κριγμού. Ως προς τις θεραπευτικές επιλογές, στα πρώτα στάδια της πάθησης συστήνεται συντηρητική αντιμετώπιση, με την αποφυγή δραστηριοτήτων που ευθύνονται για την επιδείνωση των συμπτωμάτων, την τοποθέτηση νάρθηκα και την ενδαρθρική έγχυση στεροειδών. Αν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, η επόμενη επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αποσυμπιέζεται το έλυτρο των τενόντων μέσω μιας μικρής τομής.

Πόνος στον Καρπό και τα Δάκτυλα

Εκτινασσόμενος δάκτυλος

Ο πόνος στον καρπό και τα δάκτυλα ενδέχεται να οφείλεται και σε μια άλλη πάθηση που πλήττει τη συγκεκριμένη ανατομική περιοχή, τον εκτινασσόμενο δάκτυλο. Στη συγκεκριμένη πάθηση το δάκτυλο βρίσκεται σε μόνιμη θέση κάμψης, καθώς η επαναφορά σε ευθεία θέση προκαλεί έντονο πόνο και αίσθημα δυσφορίας. Πλήττει οποιοδήποτε δάκτυλο, αλλά επηρεάζει στην πλειοψηφία του τον μέσο, τον παράμεσο και τον αντίχειρα. Τα αίτια της πάθησης δεν είναι ξεκάθαρα, ωστόσο ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι διαταραχές του θυρεοειδούς διαδραματίζουν ρόλο στην εμφάνισή της. Η υπερβολική χρήση της άρθρωσης και ιδίως του συγκεκριμένου σημείου, αλλά και η προχωρημένη ηλικία αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες.

Εκτινασσόμενος δάκτυλος: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Ως προς τα συμπτώματα που προκαλεί ο εκτινασσόμενος δάκτυλος, αυτά περιλαμβάνουν την αδυναμία επαναφοράς του δακτύλου σε ευθεία θέση, με παράλληλη εκδήλωση ευαισθησίας και διόγκωσης. Οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της πάθησης περιλαμβάνουν την αποφυγή δραστηριοτήτων που καταπονούν την πάσχουσα περιοχή,  τη φυσικοθεραπεία, τη χορήγηση στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και τις εγχύσεις κορτικοστεροειδών. Αν η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει, τότε προτείνεται χειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους μέσω τοπικής αναισθησίας, κατά την οποία πραγματοποιείται διάνοιξη για την αποσυμπίεση του ελύτρου των τενόντων. Αν ο πόνος στον καρπό και τα δάκτυλα είναι οξύς και δεν υποχωρεί από μόνος του μετά από μερικές ημέρες, παρά τις προσπάθειες αποφυγής κινήσεων που να επιβαρύνουν την άρθρωση, είναι σημαντικό ο εκάστοτε ασθενής να απευθυνθεί σε ειδικό ορθοπεδικό. Η εφαρμογή του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου μετά από τη σωστή διάγνωση της κάθε περίπτωσης, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων. Ορθοπαιδικός Χειρουργός Πάντος Παναγιώτης